10 tips voor pups in de Coronatijd
Bijgewerkt op: 14 sep. 2022
De geweldige start van het leven van mijn hond Bommel heeft ervoor gezorgd dat hij een goede basis heeft gekregen. Ik begrijp het goed, het is onwetendheid. Zomaar ‘even’ een puppy aanschaffen kan veel nadelige consequenties hebben zowel voor jezelf als voor de hond. Het is écht van belang om je goed te verdiepen. Want wat je dan wél moet doen…. dat ga ik je nu in 10 stappen uitleggen!
Stap 1… herhaaldelijk overwegen! Heb je echt voldoende tijd? Heb je de ruimte? Heb je de financiële middelen voor een hond? Past een hond wel in jouw leven? Ga je de hond mentale en fysieke uitdaging geven? Ben je bereid om je te verdiepen in de hondentaal? Ben je bereid om de hond tegemoet te komen in al zijn natuurlijke behoeften? Een hond wil ook gehoord en begrepen worden.
Stap 2… het vinden van een goede hondenfokker! Een goede fokker heeft maar één nestje tegelijk en je vindt bij een goede fokker nooit nestjes van verschillende hondenrassen. Een puppy grootbrengen is veel werk, je hebt daar echt je handen vol aan. Meerdere nestjes en rassen betekent vaak dat je te maken hebt met handel. Een broodfokker zal er ook alles aan doen om te voorkomen dat je hondenleed ziet, je krijgt een lieve puppy in je handen en voor je het weet beslis je op basis van emotie. Een goede fokker zal je dus vaak ook meerdere keren willen ontmoeten, of in ieder geval sowieso niet bij de eerste ontmoeting de hond meegeven.
Stap 3… de moederhond! Koop géén hond als de moederhond niet aanwezig is. Als de moederhond even aan het ‘wandelen’ is, dan moeten er al echt bellen gaan rinkelen. Een puppy mag wettelijk gezien pas met 7 weken bij zijn moeder weg, over het algemeen gaan de meeste pups met 8 weken naar hun baasje toe.
Stap 4… het observeren van de moederhond! De moederhond kan ons veel vertellen over de situatie waarin de pup zich bevindt. Een puppy moet alles leren van zijn moeder, het is ontzettend belangrijk voor de opvoeding. De moederhond leert de puppy hoe normaal hondengedrag eruitziet en wat de grenzen zijn. De moederhond mag wel beschermend zijn over haar pups, maar niet agressief of erg angstig reageren op mensen. Als dat wel zo is, kan dat ook iets zeggen over de situatie van de moederhond. Verder kun je de moederhond zelf observeren: is ze te dun? Ziet ze erg goed en verzorgd uit? Hoe zien de tepels en de buik eruit?
Stap 5… waar groeien de puppy's op? Als de pup in huiselijke sfeer opgroeit, leert de pup wennen aan dagelijkse dingen waar hij straks mee te maken krijgt. Dit voorkomt dat je een pup hebt die bang is voor alles wat ‘nieuw’ is. In huis went een pup al aan mensen die rondlopen, bezoek, andere huisdieren, huiselijke geluiden. Een pup die in huis opgroeit heeft minder kans op het ontwikkelen van angst en agressie problemen. Een goede fokker zal ook aandacht geven aan het opdoen van ervaringen buitenshuis (zoals in de tuin).
Stap 6… hoe zien de pups eruit en hoe reageren ze? Een schoon nest is belangrijk voor de hygiëne en voor de pup. Daarnaast is het ook belangrijk dat de pup een vorm van nieuwsgierigheid toont of ontspannen reageert naar jou toe. Het verschilt natuurlijk per hond, ras en leeftijd van de hond hoe ze reageren. Observeer ook hoe de puppy op geluid reageert. Het is belangrijk dat de pups er netjes, schoon en verzorgd uit zien en dat ze goed op gewicht zijn.
Stap 7… zijn de ouders gecheckt op erfelijke afwijkingen? Allereerst even een fabeltje uit de wereld helpen: ook bij stamboomhonden kan een erfelijke aandoening voorkomen! Een stamboom zegt niks over de gezondheid van de hond. Een stamboom laat je alleen zien wie de (voor)ouders zijn en het is wel van belang dat je weet of de ouders geen erfelijke afwijkingen hebben. Bij de fokker kun je vragen of ze de test met je willen delen en deze kun je ook terugvinden op de website van Raad van Beheer. Het geeft ook geen garantie als de ouders negatief getest zijn op afwijkingen, maar het beperkt wel de kans.
Stap 8… informatie en koopcontract! Een goede fokker geeft je informatie over het ras. Ze zullen je alles vertellen over het karakter van dit ras, de positieve puntjes maar óók de valkuilen. Sommige fokkers maken ook gebruik van een koopcontract, voordat je dit tekent weet ook waar je voor tekent. In sommige contracten staat er dat er niet met de hond gefokt mag worden, dat ze wel/niet gecastreerd moeten worden of staan er andere regels in vermeld waar je aan moet voldoen. Zorg ervoor dat je dit aandachtig doorleest voordat je het contract tekent.
Stap 9… verdiep je in de erfelijke afwijkingen die voorkomen bij het ras! Sommige hondenrassen zijn meer vatbaar voor bepaalde erfelijke afwijkingen. Je kunt denken aan heupdysplasie, elleboogdysplasie, doofheid, allergieën etc.
Stap 10… verdiep je in het ras! Lees je in over de geschiedenis van het ras. Waar komt deze hond vandaan? Hoe is dit ras tot stand gekomen? Voor welk doeleinde werd dit ras vroeger ingezet? Wat zijn de karaktereigenschappen van dit ras? Je kunt op internet veel informatie lezen maar het kan ook nuttig zijn om een boek over het specifieke ras aan te schaffen. Je kunt je hond pas écht leren begrijpen als je weet waarom de hond doet wat die doet.
Kom gerust naar mij toe als je iets wilt weten of als je ergens over twijfelt. Mijn taak is juist om er voor jullie te zijn, geen enkele vraag is gek! Door bij mij om hulp te vragen zorg je ervoor dat ik je meer inzicht kan geven en dat ik je kan helpen bij het maken een beslissing waar je 10-15 jaar mee samen mag leven.

#corona #pup #pups #coronapup #coronapuppies #herplaatser #adoptie #adoptdontshop #pupopvoeden #puppytips #hondengedragsdeskundige #hondencoach #hondentraining #hondentrainer #kynocoach #kynologischinstructeur #hondengedragscoach #coaching #adoptiehond #hondenopvoeding