top of page

Help je hond om uit die moeilijke situatie te komen

Bijgewerkt op: 14 sep. 2022


Wij mensen hebben een bepaalde hoeveelheid stresshormonen nodig om actief te zijn. Het kan ook voorkomen dat er té veel stresshormonen worden aangemaakt door bijvoorbeeld angst, opwinding of boosheid. Daardoor stijgt het adrenalinegehalte en raak je in de ‘stress’. Wij worden vooral gestresst door situaties waar we geen controle meer over hebben. Je kunt dingen zoals hartkloppingen, trillende handjes en een verhoogde hartslag ervaren.


Bij honden werkt dit ook op dezelfde manier. Zij kunnen gestresst worden in situaties die zij niet meer kunnen beheersen zoals bij pijn of bedreiging. Als honden gestresst zijn kunnen ze dit op verschillende manieren laten zien. Als de stress door de omgeving wordt veroorzaakt dan kan de hond kalmerende signalen gaan laten zien.


Als die stress nog meer toeneemt, zullen de kalmerende signalen ook sterker worden. Wanneer deze signalen voor de hond niet meer werken zal de hond signalen gaan gebruiken om afstand te vergroten. Zo ver hoeft het eigenlijk absoluut niet te komen. Als eigenaar heb je de verantwoordelijkheid om je in de taal van de hond te verdiepen. Door je hond goed te observeren zie je ook optijd dat hij kalmerende signalen uitzendt die aangeven dat hij gestresst begint te raken. Help je hond om uit die moeilijke situatie te komen in plaats van dat de hond zichzelf moet verdedigen.


Als een hond ‘agressief of ongewenst’ gedrag vertoont wordt dat in veel gevallen veroorzaakt door een continu verhoogd stressniveau. Het verdedigingsmechanisme van de hond wordt dan veel sneller geactiveerd waardoor de hond heftiger wordt in zijn reacties. Te strenge commando’s, te hoge eisen stellen vanaf jonge leeftijd en boosheid vanuit de eigenaar kan hiervoor een trigger zijn.


Honden leren door associatie. Maak die associatie positief voor je hond! Jij hebt de keuze, dit is écht de bepalende factor voor het gedrag wat jouw hond zal laten zien. Jij kan het verschil maken, dus ga ervoor!

#kalmerendesignalen #stress #stresshormonen #hormonen #angst #hondengedrag #hondencoach #hondengedragsdeskundige #hondengedrag #associatie #positieftrainen #agressief #hondentraining #hondentrainer #kynologischinstructeur #kynocoach #coach #spiegelgedrag #hondentherapie #dogtherapy #hoogsensitief #hsp #ondernemer #hondengedragstherapeut #spiegelen #hondengedragsdeskundige #positivereinforcement #fearfree #welzijnsgericht #hondencentrum #gedragstherapeut #hondenschool #spiritualiteit #energetisch #ondernemer #hooggevoelig #dogsitief #sensitiviteit #hondentraining #healing

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page